AlbaniŽ  
  lijst van medailles

AlbaniŽ was ťťn van de landen die na de Eerste Wereldoorlog een bestaan kende van overheersing door andere naties, afgewisseld met gedeeltelijke onafhankelijkheid. In de jaren 20 van de 20ste eeuw, groeide het onder invloed van burgeroorlog en opstanden uit tot een natie. Uiteindelijk werd Achmed Zogoe president en uiteindelijk in 1928 koning. Om de invloed van JoegoslaviŽ op het land te beperken, zocht deze koning toenadering tot ItaliŽ, waardoor het land uiteindelijk geheel afhankelijk werd van de Italianen.
In 1939 zond Mussolini zijn troepen het land binnen en werd AlbaniŽ niet meer dan een provincie van ItaliŽ.
In 1940 gebruikten de Italianen het land als uitvalsbasis voor een invasie van Griekenland, dat jammerlijk zou mislukken. Griekenland nam vervolgens hele delen van het land in bezit. Slechts door de tussenkomst van Hitler wist men het land in april 1941 weer geheel onder invloed te krijgen. Onder invloed van de Joegoslavische partizanenleider Tito, werd ook in AlbaniŽ een partizanenleger opgebouwd dat vanaf 1943 openlijk de strijd tegen Hitler en Mussolini opnam. Met behulp van Britse wapenleveranties wisten de communisten onder leiding van Hodzja in 1944 het land te bevrijden en werd er een satellietstaat van JoegoslaviŽ gesticht.

Hoewel onderdelen van het oorspronkelijke Albanese systeem van onderscheidingen werd gehandhaafd, werden in de loop der jaren vele onderscheidingen naar Sovjet-Joegoslavisch voorbeeld ingevoerd.
   
Deze website is een initiatief van STIWOT (Stichting Informatie Wereldoorlog Twee) Alle rechten voorbehouden © 2002-2007