BLONDEEL, Edouard "Eddy"  
 
PERSONALIA
 
Naam:  Blondeel, Edouard "Eddy"
Geboortedatum: 25 januari 1906 (Gent/Oost-Vlaanderen, BelgiŽ)
Overlijdensdatum:  23 mei 2000
Nationaliteit:  Belgische
BIOGRAFIE: 
Eddy Blondeel werd op 25 januari 1906 geboren in Gent, BelgiŽ. Voor de Eerste Wereldoorlog zat hij op de Duetsche Schule in Gent, maar toen de oorlog uitbrak deden zijn ouders hem naar een Belgische school. Hierna studeerde hij aan de Gentse Universiteit. Op school was hij al gespecialiseerd in buitenlandse talen. Ook was hij een fanatieke padvinder en werd Commissaris voor de Padvinderij in Vlaanderen. In 1932 huwde hij met Elza Francisca Van Gorp, met wie hij twee dochters kreeg. In 1934 ging hij weer studeren en leerde medicijnen en studeerde voor tandarts aan de Universiteit van Brussel. Zijn studieresultanten gaven hem de mogelijkheid om een studie te volgen aan de North Western University in Chicago.

Toen de oorlog in 1939 uitbrak, was Blondeel in de Verenigde Staten. Voordat hij uit BelgiŽ was vertrokken, was hij al Reserve officier geworden bij het Belgische leger. Hij meldde zich dan ook direct bij de Belgische ambassade met het verzoek naar BelgiŽ terug te worden gezonden. Tegen die tijd hadden de Duitsers zijn thuisland al bezet. Na contact met zijn vrouw besloot hij in Amerika te blijven. In 1940 werd hij opgeroepen zich te melden in Canada bij Joliette in Quebec. Dit was het centrum waar Belgen in Noord-Amerika werden geworven voor het leger. Hij begon een zware opleiding bij het Canadese leger en kreeg het bevel over een Belgische Compagnie die naar Groot-BrittanniŽ werd gezonden in 1942. Daar aangekomen meldden ze zich allemaal vrijwillig om de nieuwe Belgian Independent Parachute Company te vormen die later werd omgevormd tot Belgian SAS Squadron (5 SAS). Na intensieve training in parachute gebruik (Ringway, Manchester), luchtlandingstactieken (Airborne Centre, Hardwick) en zweefvliegtechnieken (Brize Norton) gingen ze in 1943 naar Inverlochy Castle om hun training te volbrengen samen met andere eenheden.
Gedurende dit alles wist Blondeel zich te onderscheiden als een uitstekende en zeer populaire leider. Gedurende 1944 en 1945, leidde Blondeel diverse legale en illegale operaties in Frankrijk en BelgiŽ met zijn SAS eenheid. Gedurende deze periode bracht hij zelfs een bezoek aan zijn vrouw in Brussel. De eenheid van Blondeel werkte onder andere samen met de 29th Armoured Brigade en de 6th Airborne Division tijdens hun opmars door Europa.

Na de Tweede Wereldoorlog nam Blondeel zijn voormalige werk als Ingenieur weer op. Hij ging werken bij de Haseldonckx Papierfabrieken. Toen dit bedrijf in 1974 werd overgenomen door Wiggins Teape, bleef hij daar werken en ging hij in 1981 op 75 jarige leeftijd met pensioen. Gedurende zijn naoorlogse leven bleef hij in contact met het leger als voorzitter van de Amicale Nationale Para-commando Vriendenkring. Ook nam hij zijn werk voor de padvinderij weer open leidde een druk sociaal leven. Eddy Blondeel overleed op 94 jarige leeftijd op 23 mei 2000.
     
MEDAILLE VAN DE VRIJWILLIGER 1940-1945 / M…DAILLE DU VOLONTAIRE 1940-1945
Rang: Kolonel
Eenheid: 5th "Belgian" SAS Squadron
 
     
BRONZEN LEEUW (BL)
Rang: Reserver Luitenant-kolonel
Eenheid: 5th "Belgian" SAS Squadron
Bijzonderheden: KB 23 dd 19 september 1950
 
     
DISTINGUISHED SERVICE ORDER (DSO)
 
 
 
  Wijzigingen of aanvullende informatie opgeven
Foto bron:   - Gerd Van der Auwera
Informatie bron(nen):   - ParaCommando.com
- Belgian SAS
- Meijer H.G., Bronzen Leeuw / Bronzen Kruis, De Bataafsche Leeuw, Amsterdam, 1990
- De Vos L., De Tweede Wereldoorlog, Leuven, s.d.
   
Deze website is een initiatief van STIWOT (Stichting Informatie Wereldoorlog Twee) Alle rechten voorbehouden © 2002-2007