BALBO, Italo  
 
PERSONALIA
 
Naam:  Balbo, Italo
Geboortedatum: 6 juni 1896 (Quartesana/Ferrara, ItaliŽ)
Overlijdensdatum:  28 juni 1940 (Boven Tobruk, LibiŽ)
Nationaliteit:  Italiaanse
BIOGRAFIE: 
Italo Balbo diende bij het Italiaanse Alpen Korps van 1915 tot 1915. Gedurende de jaren tussen 1915 en 1926 werd hij drie keer onderscheiden voor zijn vliegkunsten. In 1920 werd hij aangesteld als secretaris voor de Italiaanse Fascistische Partij in Ferrara.
Op 24 en 25 maart 1921 leidde hij 4000 militairen in de Slag om Ravanna. Hij nam deel aan de Fascistische ďMars naar Rome in 1922. Hierna leidde hij diverse militaire operaties in Noord-ItaliŽ. In april 1922, dwong hij de Italiaanse regering om fascisten vrij te laten die in Bologna warden vastgehouden. Op 21 mei organiseerde Balbo een algemene staking van 63000 fascisten in Ferrara en dwong hij de locale overheid om af te treden. Op de 29ste van diezelfde maand, leidde hij 20000 leden van de gewapende Fascistische milities tijdens de inname van Bologna. Bloedvergieten werd voorkomen door tussenkomst van Mussolini. Na diverse militaire acties, zag hij af van verdere vijandelijkheden vanaf 30 juli 1922 en trok hij zijn troepen terug naar Ravenna. Toen hij een verzoek kreeg om te hulp te komen, startte hij in augustus weer met vijandelijkheden. Een grote slag ontstond tussen de troepen van Balbo en de Socialistische Arditi. Na tussenkomst van Mussolini, werd hij weer teruggeroepen. Vanaf dat moment opereerde hij meer onder het bevel van Mussolini.

In 1923 werd Balbo gepromoveerd tot Generaal van de Milities, maar hij trad terug nadat hij een rechtzaak tegen ďVoce RepublicanaĒ had verloren. Zij beschuldigden hem ervan een priester te hebben vermoord in Ferrara. Enige tijd werkte hij als verslaggever voor ďIl CorriereĒ. In 1926 werd hij benoemd tot plaatsvervangend Staatssecretaris voor de Luchtvaart en in 1929 volgde zijn aanstelling als plaatsvervangend Staatssecretaris voor Economische Zaken. In 1930 werd Balbo benoemd tot Minister van Defensie.

Toen op 30 november 1933, speciaal getrainde piloten het vliegen in grote formaties met 25 Savoia-Marchetti SM.55X vliegboten demonstreerden, resulteerde dit in het benoemen van dergelijke formaties als ďBalbosĒ. Balbo vloog namelijk met deze formatie van Rome naar Chicago om de mogelijkheden en de kwaliteiten van de Italianen te tonen. Ter ere van deze reis naar de Tentoonstelling van de Eeuw van Vooruitgang, heeft Chicago haar 7th Street omgedoopt tot Balbo Drive. Hierna werden Balbo en zijn manschappen getrakteerd op een rondrit door New York en een lunch met President Roosevelt.

Gedurende de Spaanse Burgeroorlog leidde hij luchtaanvallen tegen de Republikeinse scheepvaart in de Middellandse Zee. In december 1939 werd hij door Mussolini aangesteld als Gouverneur in LibiŽ. Mussolini probeerde hem hiermee uit de weg te krijgen. Hij transformeerde de Italiaanse Kolonie van een middeleeuwse staat in een model Italiaanse provincie. In mei 1940 stelde hij openlijk dat hij vond dat het Italiaanse leger niet in staat was om in LibiŽ te opereren, vanwege haar gebrek aan materieel en bewapening.
Op 2 juni 1940 ontmoette hij Ciano om de positie van ItaliŽ als koloniale macht te bespreken in het conflict in LibiŽ.
Op 28 juni werd hem opgedragen om Egypte binnen te vallen, maar hij werd gedood doen zijn vliegtuig door Italiaans luchtafweer werd neergeschoten boven Tobroek. Sommige historische auteurs beweren dat Ciano achter deze actie zat, maar geen enkel historisch bewijs is hiervoor gevonden.

28.03.1942: Mussolini overhandigd Balbo's zoon de Gouden Medaille voor gevallen Piloten.
     
"(27) DIVISIONE DI INFANTERIA DELA SILA 1935-36
 
     
ORDINE DEI S.S. MAURIZIO E LAZARRO
 
     
GEMEINSAMES FLUGZEUGFUHRER-BEOBACHTER ABZEICHEN MIT BRILLIANTEN
 
 
 
  Wijzigingen of aanvullende informatie opgeven
Foto bron:   - STIWOT
Informatie bron(nen):   - 'Glittering Prizes', door David Lyne-Gordon
- Lexikon der Wehrmacht
- Wehrmacht Awards
   
Deze website is een initiatief van STIWOT (Stichting Informatie Wereldoorlog Twee) Alle rechten voorbehouden © 2002-2007