PERSONALIA
 
Naam:  Vandervoort, Benjamin Hayes "Vandy" (Dienstnummer: O-22715)
Geboortedatum: 3 maart 1915 (Gasport/New York, Verenigde Staten)
Overlijdensdatum:  22 november 1990 (Hilton Head Island/South Carolina, Verenigde Staten)
Nationaliteit:  Amerikaanse
     
DISTINGUISHED SERVICE CROSS (DSC)
Rang: Lieutenant Colonel (Luitenant-kolonel)
Eenheid: 2nd Battalion, 505th Parachute Infantry Regiment, 82nd Airborne Division "All-American" U.S. Army
Toegekend op: 1 juli 1944
Uitgereikt voor: Operatie Detroit
Samenvatting: Aanbeveling:
"Wegens uitzonderlijke heldenmoed in actie tegen de vijand op 6 juni 1944 nabij Sainte-MŤre-…glise in Frankrijk. Hoewel hij bij zijn landing een voet brak, weigerde Lt. Col. Vandervoort zich te laten afvoeren. Ondanks zijn puijnlijke verwonding formeerde en leidde hij alle beschikbare manschappen van zijn bataljon en leidde hen door de vijand bezet gebied naar het eerste doel. Met slechts een ruwe behandeling voor zijn gebroken voet bleef hij bij zijn eenheid en regelde de verdediging van de pas gewonnen positie tegen een grote vijandelijke overmacht. Met volledige minachting voor zijn eigen veiligheid bewoog hij zich tussen de voorste elemeneten, zich blootstellend aan zwaar vijandelijk vuur van geweren, mitrailleurs en artillerie. Aangemjoedigd door zijn aanwezigheid weerstonden zijn mannen herhaaldelijke vijandelijke tegenaanvallen. De persoonlijke moed, het plichtsbesef en het uitmuntende leiderschap betoond door Lt. Col. Vandervoort strekken hem tot grote eer en passen binnen de hoogste tradities van de strijdkrachten."
Bijzonderheden: HQ First U.S. Army, GO 31, July 1st 1944.
 
     
DISTINGUISHED SERVICE CROSS (DSC)
Rang: Lieutenant Colonel (Luitenant-kolonel)
Eenheid: 2nd Battalion, 505th Parachute Infantry Regiment, 82nd Airborne Division "All-American" U.S. Army
Toegekend op: 22 januari 1945
Samenvatting: Aanbeveling:
"Wegens uitzonderlijke heldenmoed tijdens militaire operaties tegen een gewapende vijand in Nederland tussen 17 en 23 september 1944. Op 17 september 1944 landde het 2nd Battalion, 505th Parachute Infantry, 82nd Airborne Division, onder commando van Lt. Col. VanderVoort bij Groesbeek in Nederland. Lt. Col. VanderVoort bespoedigde de hergroepering, rukte met zijn voorste elementen op en veroverde het eerste doel van het bataljon in 3,5 uur. In de middag van 19 september 1944 trok het 2nd Batallion Nijmegen binnen om defensieve stellingen, waaronder ingegraven anti-tank en mitrailleuropstellingen en gecamoufleerde sluipschuttersposities aan te vallen. Lt. Col. VanderVoort controleerde en leidde de aanval terwijl hij voortdurend onder vuur van deze sluipschutters lag. In de middag van 20 september werd een gecoŲrdineerde aanval ingezet. Lt. Col. VanderVoort begaf zich naar een vooruitgeschoven en ongedekte positie om persoonlijk de voortgang van de infanterie en toegevoegde pantsereenheden te coŲrdineren en te controleren. Gedurende het gehele treffen maakte hij door zijn volledige minachting voor zijn eigen veiligheid de voortdurende coŲrdinatie mogelijk die uiteindelijk leidde tot de verovering van de brug. De kalmte, de uitzonderlijke moed, het initiatief en het vastberaden leiderschap van Lt. Col. VanderVoort droegen bij aan het slagen van de missie, de spoorbrug en de verkeersbrug onbeschadigd in handen te krijgen."
Bijzonderheden: HQ XVIII Airborne Corps, GO 10, (22 januari, 1945.
Verkregen als Oak Leaf Cluster voor op het lint van de eerste DFC.
 
     
CROIX DE GUERRE (1939-1945)
Rang: Lieutenant Colonel (Luitenant-kolonel)
Eenheid: Commander 2nd Battalion Headquarters, First U.S. Army
Toegekend op: 29 januari 1945
Samenvatting: Voor buitengewone militaire verdiensten gedurende de bevrijding van Frankrijk (Juni - December 1944). Uitgereikt door Generaal de Gaulle.
 
     
BRONZEN LEEUW (BL)
Rang: Lieutenant Colonel (Luitenant-kolonel)
Eenheid: Commanding Officer 2nd Battalion, 505th Parachute Infantry Regiment, 82nd Airborne Division "All-American", U.S. Army
Toegekend op: 8 oktober 1945
Bijzonderheden: Koninklijk Besluit No.31, 8 oktober 1945.
 
Deel met anderen:
 
 
  Wijzigingen of aanvullende informatie opgeven
Foto bron:   Go2War2.nl
Informatie bron(nen):   - DE TREZ, M., Colonel Ben Vandervoort: The Way We Were, D-Day Publishing, Wezembeek-Oppem, Belgium, 2004.
- NORDYKE, P., All American All the Way, Zenith Press, St. Paul, United States, 2005.
- NORDYKE, P., An Irresistible Force, Historic Ventures, LLC, McKinney, United States, 2011.
- homeofheroes.com
- The Dutch Medals Page
- WW2-Airborne.us
- Dutch Knight orders and Decorations
- The way we were - Col. Ben Vandervoort
- "Brons", Nr 66, 19e Jaargang, uitgave van de Vereniging Dragers Militaire Dapperheidsonderscheidingen 2010
Deze website is een initiatief van STIWOT (Stichting Informatie Wereldoorlog Twee). Alle rechten voorbehouden © 2002-2012.
Andere projecten van STIWOT zijn: Go2War2.nl, Oorlogsmusea.nl, Tweede-Wereldoorlog.nl, STIWOT Forum en STIWOT Reizen.