Defence Medal 1939-1945

Verenigd Koninkrijk

Aantal medailles in de database: 379
Aantal verleend wegens WoII: onbekend

Ontvangers A-Z
De Defence Medal werd uitgereikt aan strijdkrachten in niet-operationele gebieden die niet onderhevig waren aan luchtaanvallen of enige vijandelijke bedreiging voor de duur van tenminste drie jaar dienst in Groot-BrittanniŽ tot 8 mei 1945 of ťťn jaar dienst in overzeese gebieden tot 2 september 1945. De kwalificatie voor mijnenopruimings- en bommenopruimingseenheden was drie maanden en Candadezen die minimaal een jaar dienden in Newfoundland en degenen die minimaal zes maanden dienden in Hong Kong, kwamen ook in aanmerking. Dienst in West-Afrika, Palestina en India, behoudens operationele luchtbemanningen, kwamen ook in aanmerking voor deze onderscheiding.
Degenen die het George Cross of George Medal hadden verdiend voor burgerbescherming ontvingen ook deze onderscheiding en de Home Guard kwam ook in aanmerking voor deze onderscheiding.

Met deze criteria was het mogelijk dat iemand rondliep met deze onderscheiding, zonder ooit maar een schot te hebben gehoord, maar daarentegen iemand die actief was bij bijvoorbeeld reddingsdiensten in Londen verdiende ook deze onderscheiding en alleen de drager van deze onderscheiding weet waarvoor hij deze ooit heeft verdiend.

Op de voorkant van de onderscheiding staat het hoofd van Koning George VI afgebeeld. Op de achterkant staat de Koninklijke Kroon afgebeeld, die rust op een kleine eikenboom, geflankeerd door twee heraldieke leeuwen. De jaartallen 1939 en 1945 staan respectievelijk linksboven en rechtsboven op de achterkant en onderaan staan de woorden THE DEFENCE MEDAL. De medaille is gemaakt uit een koper/nikkel legering. De Canadese versies zijn echter gemaakt uit ".800 fine" zilver.

Het lichtgroene lint heeft een breedte van 1.25 inches met in het midden een centrale oranje baan van 0.5 inches breed en een smal zwart streepje op elk groen uiteinde. De oranje kleur (vlamkleurig) van de baan staat voor de vijandelijke aanvallen op het groene land van Engeland en de zwarte banen staan voor de verduistering.
Deel met anderen:
 

  Wijzigingen of aanvullende informatie opgeven
Foto bron:   - Digger History
Informatie bron(nen):   - Veteran Affairs Canada
Deze website is een initiatief van STIWOT (Stichting Informatie Wereldoorlog Twee). Alle rechten voorbehouden © 2002-2012. Privacyverklaring, cookies en disclaimer.
Andere projecten van STIWOT zijn: Go2War2.nl, Oorlogsmusea.nl, WO2Actueel.nl, STIWOT Forum, STIWOT Reizen en Tweede-Wereldoorlog.nl.