Silver Star

Verenigde Staten

Vertaling: Zilveren Ster
Aantal medailles in de database: 2605
Aantal verleend wegens WoII: onbekend

Ontvangers A-Z
De “Silver Star” werd ingesteld als “Citation Star” door het Amerikaanse Congres op 9 juli 1918. De onderscheiding bestond toen uit een zilverkleurige ster die kon worden geplaatst op het lint van een campagneonderscheiding. In 1932 werd besloten dat de onderscheiding kon worden verkregen voor acties met terugwerkende kracht tot aan de Spaans-Amerikaanse oorlog van 1898. De onderscheiding kreeg toen de naam “Silver Star”. De oorspronkelijke “Citation Star” werd in het midden van het ontwerp voor de nieuwe onderscheiding opgenomen. Het nieuwe ontwerp kwam van Rudolf Freund van “Bailey, Banks and Biddle”.
Bij een besluit van het Amerikaanse Congres op 7 augustus 1942, kon de “Silver Star” voortaan ook door burgers worden verkregen.
De onderscheiding bestaat uit een goudkleurige ster met binnen het binnenste cirkelgedeelte een lauwerkrans. In het midden van dit geheel bevindt zich een kleinere, zilveren ster. De achterzijde draagt de woorden “FOR GALLANTRY IN ACTION”.
De eerste echte “Silver Star” werd in augustus 1932 uitgereikt aan General Douglas Mac Arthur en werd gelijk uitgereikt met zes keer het Eikenloof, dus kreeg hij in feite gelijk zeven keer de "Silver Star".

Het lint is wit met daarbinnen twee blauwe banden nabij de zijkant en een rode band in het midden.

De onderscheiding wordt uitgereikt aan een persoon binnen het Amerikaanse Leger die wordt vernoemd in de verslagen van een militaire actie tegen een vijand van de Verenigde Staten vanwege heldhaftig gedrag, een ieder die wordt vernoemd voor heldhaftig gedrag in samenwerking met het Amerikaanse Leger of wanneer een Amerikaanse militair als zodanig wordt aangemerkt wanneer hij of zij dient in het leger van een bevriende natie zonder dat de Verenigde Staten betrokken is bij het conflict. De aangemerkte actie mag dan niet in aanmerking komen voor het “Distinguished Service Cross”, maar dient wel als heldhaftig te kunnen worden aangemerkt.

Alleen voor de eerste onderscheiding met de “Silver Star” werd de medaille zelf verkregen. Bij het US Army en de US Army Air Force/US Air Force, ontving men een Bronzen Eikenloof voor op de ribbon voor iedere verkregen “Silver Star” na de eerste. Bij de US Navy, US Marines Corps en de US Coast Guard, ontving men hier een Gouden Ster voor.
Bij vijf bronzen Eikenloven of vijf gouden sterren werd een zilveren Eikenloof of een Zilveren Ster verkregen.
Deel met anderen:
 

  Wijzigingen of aanvullende informatie opgeven
Foto bron:   - Darrell S. Collection
Informatie bron(nen):   - Americal Division Veterans Association
- Grunt Medals
- 319th Fighter Squadron Association
Deze website is een initiatief van STIWOT (Stichting Informatie Wereldoorlog Twee). Alle rechten voorbehouden © 2002-2023. ww2awards.com Privacyverklaring, cookies en disclaimer.
Andere projecten van STIWOT zijn: Go2War2.nl, WW2Awards.com, WO2Actueel.nl, STIWOT Forum, STIWOT Reizen en Tweede-Wereldoorlog.nl.