Spoorwegstakingspenning 1944  
Nederland

Aantal verleend wegens WoII: onbekend

Ter herinnering aan de Spoorwegstaking vanaf 17 september 1944, werd een legpenning uitgegeven. Deze penning werd begeleid door een dankbrief van de directie van de Nederlandse Spoorwegen.

De voorzijde draagt de tekst "N.V.Nederlandse Spoorwegen". Over de gehele voorzijde staat een gevleugeld treinwiel afgebeeld tegen een vlag en rollend over een spoorstaaf.

Op de achterzijde staat een tekst vermeld tegen een achtergrond van een Nederlandse Leeuw. De tekst kan luiden "ter herinnering aan de eendrachtige opvolging van het stakingsbevel 17 september 1944" of "in dankbare herinnering aan uw steun en medewerking bij de spoorwegstaking 17 september 1944-5 mei 1945"
De eerste tekst was bedoeld voor spoorwegpersoneel dat gehoor gaf aan het bevel dat werd gegeven om tot staking over te gaan. De tweede tekst was bedoeld voor overige personen die op enige wijze steun of medewerking aan de spoorwegstaking hebben verleend.

Er zijn ook kleinere versies bekend die in de vorm van een medaille voorkomen.
 

  Wijzigingen of aanvullende informatie opgeven
Foto bron:   - Wilco Vermeer
Informatie bron(nen):   - Wilco Vermeer
   
Deze website is een initiatief van STIWOT (Stichting Informatie Wereldoorlog Twee) Alle rechten voorbehouden © 2002-2007