Sea Gallantry Medal  
Verenigd Koninkrijk

Vertaling:
Aantal uitgereikt in WOII: onbekend

Deze onderscheiding wordt niet alleen uitgereikt voor individuele daden van moed bij het redden van drenkelingen maar ook voor gezamenlijke daden van dapperheid aan b.v. de hele bemanning van een schip. Afhankelijk van de omstandigheden kan deze onderscheiding worden uitgereikt in goud, zilver of brons; de gouden medaille is zeer zeldzaam en ook voor de andere twee exemplaren wordt grote moed vereist. Dragers mogen de letters SGM aan hun naam toevoegen.
Toekenning van de onderscheiding is de verantwoordelijkheid van het Ministry of Transport, deze verantwoordelijkheid wordt niet ontleend aan enig Koninklijk Besluit maar aan de Wet op de Koopvaardij van 1854 en van 1894.
De voorzijde van de medaille toont de kop van het regerend staatshoofd met de inscriptie: "Awarded by the Ministry of Transport for gallantry in saving life." De achterzijde toont een man in het water die zich vastklampt aan een mast en naar een reddingsboot zwaait, een andere man die een drenkeling ondersteunt en een vrouw en een kind, zittend op een rots.
 

  Wijzigingen of aanvullende informatie opgeven
Foto bron:   - Liverpool Medal Company
Informatie bron(nen):   H.T. Dorling, Ribbons and Medals, Philip, London 1974
   
Deze website is een initiatief van STIWOT (Stichting Informatie Wereldoorlog Twee) Alle rechten voorbehouden © 2002-2007