Orden Znak Pocheta  
U.S.S.R.

Vertaling: Orde van het Insigne van Eer
Aantal verleend wegens WoII: onbekend

De onderscheiding werd op ingesteld op 25 november 1935. Hij kan worden toegekend aan individuele burgers of aan collectieven voor uitmuntende prestaties op velerlei gebied. In 1936 werd een iets groter model geÔntroduceerd.
De medaille bestaat uit een ovale krans van eikenbladeren met daarin een afbeelding van een werkende man en een vrouw. Achter de twee figuren hangt de Russische vlag met aan de randen de tekst (in Cyrillisch): Proletarii vsekh stran soedinyaites (Arbeiders aller naties, verenigt u). Boven hun hoofden staat de Rode Ster en daaronder de letters CCCP. Aan hun voeten, in Cyrillisch, de tekst: 'Znak Pocheta (Medaille van Eer)'
Het model uit 1935 -type 1- is 39 mm hoog en 28 breed; het 1936 model is 46 mm hoog en 33 breed. Type 1 kent twee versies: bij versie 1 lijkt het serienummer te zijn ingeslagen, bij versie 2 is het met de hand gegraveerd. Type 2 is het iets grotere model uit 1936, versie 1 heeft geen muntmeestersteken, de versies 2 t/m 5 wel met kleine verschillen in de uitvoering. De typen 1 en 2 hebben een schroefbevestiging. Het type 3 kent drie versies: versie 1 heeft een middelgroot muntmeestersteken, in versie 2 is het iets kleiner en versie 3 heeft het grootste. Alledrie hebben een vlakke achterkant. de beide versies van type 4 tenslotte hebben een holle achterzijde.
Het lint van de typen 3 en 4 is cremekleurig met aan elke zijkant een bleekgele streep.
De onderscheiding werd op 28 december 1988 vervangen door de Orde van Eer; Orden Pocheta hierbij is de tekst 'Medaille van Eer' aan de onderzijde vervangen door een afbeelding van een hamer en sikkel.
 

  Wijzigingen of aanvullende informatie opgeven
Foto bron:   - Orders and Medals of the USSR
Informatie bron(nen):   H.T, Dorling, Ribbons and Medals, Philip, London, 1963.
Soviet Military Awards Page
   
Deze website is een initiatief van STIWOT (Stichting Informatie Wereldoorlog Twee) Alle rechten voorbehouden © 2002-2007