Orden Aleksandra Nevskogo  
U.S.S.R.

Vertaling: Orde van Aleksandr Nevsky
Aantal verleend wegens WoII: onbekend

De Orde werd op 29 juni 1942 ingesteld en kan worden toegekend aan commandanten van divisies, brigades, regimenten, pelotons en afdelingen wegens persoonlijk en vaardig leiderschap in actie.
De medaille, type 1 is een ellips-vormige, vijf-puntige ster met zilveren stralen tussen de punten. Depunten zelf zijn rood gekleurd. Tussen detwee bovenste punten bevinden zich twee bijlen.
In het midden, omgeven door een lauwerkrans, bevindt zich een portret van Prins Generaal Alexander Nevski die een helm draagt. Zijn naam in Cyrillisch schrift staat gegraveerd op de lange zijden van de ellips. Onderaan bevindt zich een afbeelding van een hamer en sikkel op een wapenschild.
De onderscheiding hangt aan een rechthoekige hanger met aan de achterzijde een ronde schijf. Het lint is lichtblauw met een centrale rode streep.
Dit type kent drie versies; de verschillen zitten in het aantal klinknagels en de afwezigheid van een speld in versie 3.
Type 2 verschilt van de overige hierin dat hij een schroefbevestiging heeft en bestaat uit drie onderdelen terwijl type 3 uit twee onderdelen bestaat. Het portret erop lijkt op een spiegel.
 

  Wijzigingen of aanvullende informatie opgeven
Foto bron:   - Medals of the World
- Soviet Military Awards Page
Informatie bron(nen):   - Soviet Military Awards Page
- H.T. Dorling, Ribbons and Medals, Philip, London, 1963
   
Deze website is een initiatief van STIWOT (Stichting Informatie Wereldoorlog Twee) Alle rechten voorbehouden © 2002-2007