Ehrenkreuz des Weltkrieges  
Duitsland

Het Duitse Ehrenkeurz des Weltkrieges werd ingesteld op 13 juni 1934 door Reichspresident Paul von Hindenburg, om de deelnemers aan de Eerste Wereldoorlog te eren die op bijzondere wijze zich tijdens de Eerste Wereldoorlog hebben onderscheiden. Dit kruis werd ook wel het “Hindenburg-kruis” genoemd. Het was de eerste onderscheiding die door het nieuwe Duitse Rijk werd ingesteld.
De onderscheiding werd uitgegeven in drie vormen, het Ehrenkreuz für Frontkämpfer, het Ehrenkreuz für Kriegsteilnehmer en het Ehrenkreuz für Witwen und Eltern gefallener Kriegsteilnehmer.
Het is een zeer algemeen voorkomende onderscheiding. Op 15 november 1936 waren al meer dan 8 miljoen exemplaren uitgereikt.
Vanaf 1940 werd het ook mogelijk gemaakt de onderscheiding uit te reiken aan personen die woonden in het Saargebied, Danzig, Oostenrijk, Tsjechoslowakije en Memel.

Het ereteken bestaat uit een IJzeren Kruis voorzien van lauwerkrans of eikenloof krans met daarbinnen de jaartallen 1914 en 1918. Afhankelijk van de versie wordt het geheel doorkruist met zwaarden. Het werd ontworpen door Eugene Godet.
Het lint kent een zwarte ondergrond met twee witte en een rode band. Hierdoor ontstaat een zwart-wit-zwart-rood-zwart-wit-zwart gestreept lint. Het lint was afgeleid van het Pruisische oorlogsherdenkingskruis uit 1870-1871.

Het bijbehorende etui kan uit hout of karton bestaan met in zwart het opschrift “Treue um Treue” en Hindenburg handtekening.
Ehrenkreuz für Frontkämpfer
Erekruis voor Wo1, met zwaarden
Ehrenkreuz des Weltkrieges, ohne Schwertern
Erekruis voor Wo1, zonder zwaarden
Ehrenkreuz des Weltkrieges für hinterbliebene
Erekruis voor Wo1 voor nabestaanden
 

  Wijzigingen of aanvullende informatie opgeven
Foto bron:   - Wehrmacht-awards.com
Informatie bron(nen):   - Deutsche Ehrenzeichen
- Digger history
- Axis History
- Wehrmacht Awards
   
Deze website is een initiatief van STIWOT (Stichting Informatie Wereldoorlog Twee) Alle rechten voorbehouden © 2002-2023